2016. augusztus 2., kedd

Eligazodás az blogon - Menü létrehozása címkék segítségével

Előző bejegyzésemben azt mutattam be, hogyan tudok címkéket adni a blogbejegyzésemhez.

Említettem azt is, hogy a címkék segítségével menüt hozhatunk létre oldalunkon. Most azt fogom bemutatni, hogyan.

Ezt a 4 területet készítjük el


Először is azt kell eldöntenünk, milyen módszerekkel szeretnénk segíteni az oldal Olvasóit az eligazodásban. Erre többféle lehetőségünk is van.


  1. Létrehozhatunk egy felső menüsort, ami a blogunk neve alatt jelenik meg.
  2. Ezen kívül létrehozhatunk egy Blogarchívumot.
  3. Kitehetünk címkefelhőt is az oldalunkra.
  4. És létrehozhatunk egy bal oldali menüsort is.


Felső menüsor létrehozása

A felső menüsorban az oldalainkat jelenítjük meg. Erről ITT írtam részletesen.


Blogarchívum létrehozása

A blogunk jobb oldalsó sávjába fogjuk most beépíteni a Blogarchívumot. Máshová is tehetjük, a lehetőségeink függenek a sablonunk elrendezésétől is.
  1. Belépek az irányítópultra.
  2. Kiválasztom az "Elrendezés" menüpontot.
  3. Ott kiválasztom a "sidebar.right-1" mezőt (vagy valamelyik másik mezőt, amelyikben "+Modul hozzáadása" felirat van)
  4. Rákattintok a "+Modul hozzáadása" kattintható feliratra
  5. A felugró "Modul hozzáadása" ablakban addig görgetek lefelé, amíg megtalálom a "Blogarchívum" feliratot. Rákattintok.
  6. Felugrik az "Archívum beállításai" ablak. Itt beírhatom, milyen névre keresztelem el az Archívumot, milyen stílusú legyen, milyen bontásban jelenjenek meg a blogbejegyzések (havi, heti, napi). Beállíthatom a dátumformátumot is.
  7. A mentés gombra kattintva már meg is jelenik az oldalamon.

Címkefelhő létrehozása

A jobb oldalon fogunk létrehozni címkefelhőt.

A már létrehozott címkéket fogjuk felhasználni.

  1. Irányítópult
  2. Elrendezés menüpont
  3. "Sidebar-right-1" dobozban rákattintunk a "+Modul létrehozása" kattintható szövegre (Más dobozban is megtehetjük ugyanezt, akkor máshová fog kerülni a címkefelhő)
  4. Felugrik a "Modul hozzáadása" című ablak. Legörgetünk a "Címkék" feliratig, és rákattintunk.
  5. Felugrik a "Címkék beállításai" című ablak. Itt beállíthatjuk, legyen-e címe, és ha igen, akkor hogy nevezzük el a címkefelhőt. Legegyszerűbb és legjobban felismerhető, ha egyszerűen "Címkék" címmel illetjük. Így mindenki tudni fogja, mit rejt 😉
  6. Bekattinthatjuk, hogy az összes címke jelenjen-e meg, vagy csak a kiválasztottak. Ez akkor lehet igazán fontos, ha már túl sok címkét használunk.
  7. Kiválaszthatjuk, hogy betűrendben vagy a gyakoriság szerint listázza-e a címkéinket
  8. És hogy felhő alakban jelenjenek-e meg, vagy egymás utáni listában. Itt most a felhő formátumot választjuk.
  9. Szintén bekattinthatjuk, hogy megjelenjen-e, hány darab címke található az adott név alatt.
  10. A mentés gombra kattintva elmentjük - és már meg is jelenik.

 Bal oldali menü létrehozása

Természetesen máshová is tehetjük a menünket, de én most a bal oldalit mutatom be.
Ahhoz, hogy ezt megtehessem, olyan elrendezéssel kell rendelkeznie a blogomnak, amelyben van bal oldali sáv, azaz "Sidebar-left". A blog elrendezésének menetéről ITT írtam.

  1. Belépek az Irányítópultba.
  2. Rákattintok az "Elrendezés" menüpontra.
  3. Ezen az oldalon tudom szerkeszteni az oldalam egyes részeit. Most a "Sidebar-left-1" elnevezésű dobozt szerkesztjük, úgy, hogy rákattintunk a felirat alatti "+Modul hozzáadása" feliratra.
  4. Ekkor felugrik a "Modul hozzáadása" című ablak. Itt lefelé görgetve kiválasztjuk a "Címkék" pontot.
  5. A megjelenő "Címkék beállításai" ablakban kitöltjük a mezőket, mint az előző pontban.
  6. A "Megjelenítés"-nél a "Kijelölt címkék" lehetőséget választjuk ki, a mellette lévő jelölőkörbe kattintva. Így nem fog megjelenni az összes címke a menüben, csak azok, amelyeket kiválasztottunk. Ez azért fontos, mert most nem címkefelhőt vagy címkelistát akarunk létrehozni, hanem csak azokat a címkéket fogjuk megjeleníteni, amelyeket menüpontnak szánunk. (Célszerű lehet már a címkézésnél valahogy megjelölni azokat a címkéket, amelyeket menüpontnak szánunk, így mindig könnyű lesz őket kiválasztani a menübe rendezéshez. Pl. a menübe szánt címkék elé mindig helyezzünk egy gondolatjelet, vagy valamilyen más megkülönböztető jelet)
  7. Ha a "Kijelölt címkék"-et kattintottuk be, akkor megjelenik egy "Szerkesztés" kattintható felirat a sor alatt. Ha erre rákattintunk, az ablak alján megjelenik egy lista az általunk eddig létrehozott címkékből. Itt alapból az összes címke jelölőnégyzete be van kattintva. Amelyiket nem akarjuk megjeleníteni, azok elől kivehetjük a pipát, kattintással. Ha sok közül csak néhányat akarunk megjeleníteni, akkor célszerű inkább a kékkel írt kattinható "Egyik sem" szövegre kattintani először, így kiszedi az összes pipát - majd egyenként bekattintani azt a néhányat, amelyet meg akarunk jeleníteni.
  8. Menü létrehozásánál célszerű lehet a "Címkénkénti bejegyzések számának megjelenítése' jelölőnégyzet bekattintása is, hogyha szeretnénk megmutatni a menüben, hogy az adott menüpont alatt hány bejegyzés található.
  9. Az ablak aljára gördítve a "Kész" feliratra kattintunk, így létrehoztuk a listát.
  10. Ekkor ismét a "Címkék beállításai" ablakot látjuk, ahol a "Mentés" gombra kattintva menthetjük el a változtatásainkat.
  11. Ekkor az "Elrendezés" ablakot kapjuk vissza, ahol a jobb felső sarokban az "Elrendezés mentése" gombra kattintva az összes elrendezési változtatásunkat mentjük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése