2016. november 20., vasárnap

Hogyan jelöljük meg sajátként fényképeinket? Power Point 3.

Amikor felteszünk a blogunkra, oldalunkra egy fényképet, akkor fontos megjelölni a forrást, honnan származik a kép. Erre legegyszerűbb, hogyha feliratozzuk a fényképet, és ott beírjuk a forrás linkjét.

De hogy jelöljük meg a fényképet, amit mi magunk készítettünk?

Fontos lehet -viták elkerülése végett- tudatni mindenkivel, hogy a fényképet nem másoktól, máshonnan szedtük le.




Pl. a jobb alsó sarokba tehetünk egy feliratot a saját blogunk, oldalunk nevével. Ez nem zavarja a fénykép élvezetét, viszont egyértelművé teszi, hogy a fénykép saját tulajdonunk.

Sokan alkalmazzák az egész fényképen átívelő feliratot, ez viszont az élvezeti értéket erősen rontja.

Így én a fenti képen látható módszert mutatom be most, ismét a Power Point alkalmazásával. (A Power point kezdeti lépéseiről ITT írtam.


  1. Ha most akarunk fényképet feltölteni, akkor az előbb belinkelt posztban részletezett "Start" és "Fénykép behelyezése" pontokat hajtjuk végre.
  2. Ha már fent van az adott fénykép a Power Pointon, akkor ebben a posztban részletezett lépések szerint belépünk a Power Point felületére, és ott kiválasztjuk az adott fényképet.
  3. Most már a Power Point oldalán a nagy ablakban is látjuk magunk előtt azt a fényképet, amire el szeretnénk helyezni saját oldalunk nevét.
  4. A felső menüsorban rákattintunk a "Beszúrás" menüpontra.
  5. Itt megkeressük a "Szövegdoboz" feliratot és rákattintunk.
  6. Ha ekkor a kurzort rávisszük a fényképre, akkor egy kis függőleges vonallá változik a kurzor, aminek az alsó részén van egy keresztező vonal.
  7. Ha bal gombot lenyomva tartva elkezdjük húzni a kurzort, akkor kijelöl egy szövegdobozt oda, ahol a kurzort húztuk.
  8. Ameddig nyomva tartjuk a kurzort, addig tudjuk módosítani a szövegdoboz méretét, amikor elengedjük, akkor már ott marad a kijelölt keret, fehér sarokpontokkal.
  9. Ha ebbe a keretbe bele kattintunk, elkezdhetünk bele írni.

Trükkök, változtatások:

  1. Odébb vihetjük az egész szövegdobozt úgy,hogy a keretre állunk, amíg egy nyilakban végződő keresztet kapunk, Ezt húzhatjuk oda, ahová a szövegdobozt helyezni akarjuk.
  2. A szövegben Entert nyomva két sorba helyezi a szöveget.
  3. Megváltoztathatjuk a szöveg színét, ha a "Kezdőlap" fülön megkeressük a nagy betűt, amely alá van húzva (ráállva a kurzorral kiírja, hogy Betűszín). Az A betű melletti lefelé mutató nyílra kattintva felugrik egy ablak, amiben kiválaszthatjuk azt a színt, amit szeretnénk.
  4. Választhatunk már betűtípust is.  Alapból kiírja, milyen betűtípust használ - a beíró ablakban található szöveg melletti lefelé mutató nyílra kattintva felugrik a lista. Érdemes kipróbálgatni, melyik betűtípus számunkra megfelelő.
  5. A betűtípus melletti kis ablakban található szám melletti nyílra kattintva választhatunk más betűméretet is.
  6. A beíró sor alatti nagy F betűre kattintva lehet félkövér, a nagy D-re kattintva dőlt betűtípust használni - szóval ugyanúgy, mint egy szövegszerkesztőben.
Itt is sok érdekesség van, lehet kísérletezni!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése