2016. december 2., péntek

Hogyan hozzunk létre szavazást Fb csoportban?

UPDATE!
Ezt a posztot már évekkel ezelőtt írtam. Mivel azóta kissé  megváltozott a Fb felülete, most (2022 őszén) frissítettem a leírást, és új képeket is tettem bele. (A képeken a posztok háttere azért fekete, mert nekem így van beállítva a Fb.)

Fb csoportban könnyű szavazási lehetőséget felajánlani.

Mondjuk időpontot akarsz egyeztetni, vagy témát akarsz megszavaztatni. Felajánlasz több lehetőséget - és szeretnéd tudni, melyik variációra mennyien mondanának igent.




Hogy tudsz ilyen szavazást létrehozni?


Szavazás készítés

  • Menj be a Fb csoportod oldalára. (Szavazást a csoport tagjai is létre tudnak hozni, nem csak az admin és a moderátor)
  • Kezdd el írni az új bejegyzést. Mondjuk felteszel egy kérdést vagy felvetsz egy gondolatot. Pl. "Az alábbi időpontokra gondoltam, kérlek jelöld be a listában, Neked melyik jó."
  • A szöveg elejére most már címet is írhatsz, amely sokkal nagyobb betűkkel fog megjelenni a poszt elején.
  • Amikor megírtad a szöveget, kattints a bejegyzés alján található 3 pontra ("Továbbiak" felirat jelenik meg, ha ráállsz a kurzorral)

  • Ekkor egy új ablak jelenik meg, amelyben rákattintással ki tudod választani a "Szavazás" lehetőséget.


  • Kattintás után visszalép a posztodhoz, és a beírt szöveged alatt megjelenik az "Új szavazás" felirat.



  • Ha kicsit lejjebb görgetsz, megjelenik három rubrika egymás alatt: 1.lehetőség, 2.lehetőség, 3.lehetőség felirattal.



  • Ha az egyikre rákattintasz, akkor megjelenik a villogó kurzor, és beírhatod a saját válaszodat.


  • Ez után az alatta lévő másik válaszlehetőségre kattintva beírod a második lehetőséget.
  • Alapból 3 lehetőséget lehet megadni. Ha további lehetőségeket is szeretnél, akkor a harmadik alatt megjelenő "+ Válaszlehetőség megadása" gombra kattintva újabbakat tudsz megadni.


Beállítások

  • A "+Válaszlehetőségek megadása" gomb mellett egy fogaskerék ikont láthatsz, mellette egy lefelé mutató nyíl.
  • Ha a lefelé mutató nyílra kattintasz, akkor a következő pipálható lehetőségeket ajánlja fel:
    • Több választ is ki lehet választani:
      ha azt akarod, hogy csak egyetlen lehetőséget tudjanak választani, akkor vedd ki innen a pipát.
    • Bárki hozzáadhat új lehetőségeket:
      ha azt akarod, hogy csak az általad megadott lehetőségek közül tudjanak választani, akkor vedd ki innen a pipát (rákattintasz a pipára)


Alapból ki van pipálva mind a kettő - azaz a listához bárki más is hozzáadhat újabb válasz lehetőségeket a csoporttagok közül, és több választ is megjelölhetnek a tagok, mint szerintük jó választ.

Poszt közzé tétele, módosítása

A válaszlehetőségek alatti nagy kék, "Küldés" gombra kattintva tudod közzé tenni a szavazási posztodat.

VIGYÁZAT!
A szavazást tartalmazó posztot addig tudod módosítani, amíg nincsen leadva szavazat. 
Az első szavazat leadása után nem engedi módosítani sem a szöveget, sem a szavazási beállításokat.
(Ez érthető is, mert ha megváltoztatod a szöveget, akkor nem lehet tudni, hogy aki már leadott szavazatot, az a módosított szövegre is ugyanazt a szavazatot adta volna-e le)

Közvetlenül a posztra mutató link létrehozása

Ha a honlapodon, emailben, Messengeren vagy más felületen értesíteni akarod a követőidet a szavazásról, akkor kitehetsz egy olyan linket, amely egyenesen ehhez a poszthoz vezet - így nem kell keresgélniük, hol kell szavazni. Így nagy valószínűséggel többen fognak szavazni, mert nem adják fel keresgélés közben.

Közvetlenül a szavazás posztjára mutató linket úgy tudsz létrehozni, hogyha 
  • az adott posztban a neved melletti "szavazást hozott létre" szöveg ALATT az időpontra kattintasz (ha régebben hoztad létre a posztot, akkor időpont helyett itt egy dátum jelenik meg)
  • Ekkor egy olyan ablakot nyit meg, amelyben a csoportod borítóképe alatt lefelé görgetve csak ez az egyetlen poszt jelenik meg - nem tudsz több posztot behozni.


  • Ha ekkor bal egérgombbal belekattintasz a lap tetején lévő URL sorába, akkor kéken kijelöli a linket.


  • Ezután jobb gombbal kattints az URL kékkel kijelölt sorára, és a felugró ablakban kattintással jelöld ki a "Másolás" sort.


  • Ezzel kimásoltad azt a linket, amely a szavazási posztodra mutat. Ezt a linket már bárhová beillesztheted, ahol szeretnéd, hogy rákattintsanak, és egyenesen a szavazási posztodra érkezzenek.

Hogyan lehet szavazni?

A válaszlehetőség előtti négyzetet kell kattintással kipipálni. (Időnként valami zavar van a Fb házatáján, és nem engedi bekattintani a szavazati lehetőségeket. Ilyenkor érdemes megnyugtatni a csoportod tagjait - tapasztalataim szerint ez csak átmeneti jelenség szokott lenni - ezért is érdemes hosszabb határidőt megadni a szavazás leadására L. lent)


Hogyan tudod megnézni az eredményeket?

A válaszlehetőségek végén lévő százalékok mutatják az egyes válaszok megoszlását.
Egy adott válaszlehetőség jobb szélén levő, jobbra mutató nyílra kattintva felugrik egy ablak, amelyben összegzi, hányan adtak le az adott válaszra szavazatot, és alatta felsorolja azoknak a profilját, akik az adott lehetőségre szavaztak.

Jelen pillanatban úgy tűnik számomra, hogy csak a Fb csoportban lehet szavazást létrehozni - Fb oldalon nem. Legalábbis én egyelőre nem találtam a Fb oldalon lehetőséget erre.

Ötletek

Törekedj a minimumra!

Tapasztalataim szerint nagyon fontos, hogy egy ilyen szavazásnál csak a legszükségesebb, legfontosabb információt írjuk bele a posztba. Az Emberek ma annyi infót kapnak, hogy a hosszú posztokat sokszor csak átgörgetik, nem olvassák végig, keresik a fontos infót benne. Így a hosszú posztokból sokszor épp a legfontosabb infó kerüli el a figyelmüket. Ezért véleményem szerint érdemes a lehető leginkább a minimum szövegre törekedni!

Szöveges sablon

Ha gyakran írsz ki ugyanabban a témában szavazást, akkor érdemes lehet létrehoznod egy szöveges sablont, amiben csak az aktuális információt kell kicserélni (pl az időpontot vagy a helyszínt).
Ilyen sablont sajnos a Fb-on nem lehet létrehozni. 
Én One Note-ban szoktam írni magamnak sablon szöveget, amelyben a szöveg megfelelő részeit mindig kicserélem a legújabb adatokra, és ezt a szöveget csak bemásolom a Fb posztba. Létrehozhatsz ilyen sablon szöveget bármilyen más szöveges dokumentumban, pl Google doksi vagy World vagy Jegyezettömb.  A lényeg, hogy amikor szükséged van rá, könnyen megtaláld. 😉

Hosszabb határidő

Mint már említettem, a Fb időnként megmakacsolja magát, és nem engedi leadni a szavazást. Eddigi tapasztalataim szerint néhány órán belül a helyzet helyreáll, és ismét lehet szavazni.
E mellett vannak, akik nem nézik túl gyakran a Fb értesítéseiket, sem más üzeneteiket, és az is előfordulhat, hogy valaki nem tud azonnal dönteni valami miatt (pl utána kell néznie vagy kérdeznie valaminek, egyeztetnie másokkal stb.)
Ezek miatt nagyobb eséllyel lesz sikeres a szavazás, hogyha kb 2-3 napot adunk határidőnek a szavazás leadására. 
Sokkal hosszabbat viszont NEM érdemes, mert akkor sokan "ráérősen" állnak hozzá, aztán elfelejtik...

Szavazást létrehozhatsz még Google Űrlapon, illetve Doodle vagy Dudle segítségével is, de Fb csoporton belül szerintem a Fb szavazási lehetőség a legegyszerűbben, leggyorsabban létrehozható, és legkönnyebben átlátható.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése