2018. február 12., hétfő

Hogyan hozz létre saját térképeket a blogod számára?


A blogon sokszor praktikus, ha térképen tudjuk megmutatni, mi hol van, merre kell menni, milyen látványosságokat találhatnak az olvasók stb.

De hogyan hozzunk létre saját térképet, és hogyan illesszük be a blogunkba?







A fenti térkép bal felső sarkában levő ikonra kattintva éred el a térkép menüjét, amit úgy tüntethetsz el, hogy ismét rákattintasz a bal oldali ikonra.

A jobb oldali nagyítás ikonnal pedig új oldalon, nagyban jelenítheted meg.

1.Menj fel a Google My Maps oldalra





2.Nyomj rá az "Új térkép készítése" gombra

Nagy piros gomb a felső sorban. Ha már létrehoztál térképeket, vagy valaki megosztott Veled térképeket, akkor ebben a felső sorban a megfelelő fülre kattintva tudod ezeket előcsalogatni

3.Nevezd el a térképedet.

A bal felső sarokban találsz egy "Névtelen térkép" feliratot. Ha erre rákattintasz, akkor felugrik egy ablak, amiben megadhatod a térképed nevét és leírását. Érdemes olyan adatokat beírni ide, amiről könnyebben felismerheted, mikor, miért, kinek készítetted a térképet.



4.Keresd meg a várost, helyszínt, amit fel szeretnél venni a térképedre.

Felül, középen találsz egy ismerős kereső dobozt. Ebben géped be, amit keresel. Ez lehet egy cím, egy ország vagy város, egy megye, egy nevezetesség, de akár egy üzlet is.

A Google keresőben megszokott módon azonnal kiírja az ajánlatait. Ebből kiválaszthatod, melyiket keresed.

Enter nyomás után oda is ugrik a térképen, és egy zöld, csepp alakú jelzéssel látja el.

5.Vedd fel a saját térképedre

Ha rákattintasz a zöld térkép-tűre, akkor felugrik egy ablak, amelyben az adott helyről tárolt információkat látod, valamint egy szöveget: "+Hozzáadás a térképhez". Ha erre a szövegre kattintasz, megváltozik a térkép-tű színe.

A régebbi leírások szerint piros lesz,  a saját tapasztalataim szerint pedig kék. Gondolom, ez az évek során változhat, a lényeg, hogy más színűvé válik a térkép-tű, így láthatód, hogy hozzáadtad a saját térképedhez.

+Hozzáadás a térképhez

6.Adj hozzá saját jegyzeteket

Amikor a jelzést már felvetted a saját térképedre, a felugró ablak is megváltozik - illetve ha újra rákattintasz később a már elmentett térkép-tűdre, akkor is egy olyan ablak ugrik fel, amelyben már szerkesztési elemek is találhatók.

Ha a felugró ablak alján levő ceruza ikonra kattintasz, hozzáadhatsz mindenféle tudnivalót, megjegyzést, adatot az adott helyhez. Pl nyitvatartási időt, belépő árakat, figyelmeztetést, telefonszámot és egyéb elérhetőséget stb.

Mentsd el, amit beírtál!!!



Objektum szerkesztés



7.Megosztás


A szerkesztő ablakban felül, a "Réteg hozzáadása" felirat mellett található a "Megosztás" felirat.

Ha erre kattintasz, a felugró ablakban alap beállításként azt látod, hogy a térképed Privát. Ezt átállíthatod kedved  illetve a célod szerint Nyilvánosra, vagy a link birtokosok számára elérhetőre, a sor melletti "Módosítás" szövegre kattintva.

Az alsó beíró sorba beírhatsz email címeket is, hogyha másokat név szerint akarsz meghívni a térkép használatára.

Közösségi felületeken is megoszthatod a térképedet, a látható ikonok segítségével, pl. Google+, Facebook stb.




A következő bejegyzésben arról írok, hogyan tudod beágyazni a saját oldaladba az általad létrehozott térképet.


Sok sikert!





Forrás:

Urban Eve oldal

viaWeb oldal



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése