2018. február 23., péntek

Saját útvonal terv készítése

A saját térkép készítéséről írtam február 12-én.

Ebben a bejegyzésben azt írtam le, hogyan tudunk térképtűket tenni a térképre.

Most lássuk azt, hogyan tudunk a saját térképünkön saját útvonal tervet készíteni.










A fenti térkép bal felső sarkában levő ikonra kattintva éred el a térkép menüjét, amit úgy tüntethetsz el, hogy ismét rákattintasz a bal oldali ikonra.

A jobb oldali nagyítás ikonnal pedig új oldalon, nagyban jelenítheted meg.

Útvonal-terv készítés:


Saját útvonal tervezést végezhetünk a következő módon.

  • Menj fel a Google My Maps oldalra.
  • Az "Új térkép készítése" gombra kattintva hozz létre egy új térképet. 
  • Nevezd el azonnal a bal oldali szerkesztő ablak "Névtelen térkép" feliratára kattintva. A felugró ablakban leírást is adhatsz a térképedhez.
  • A fenti kereső mező alatt levő ikonok közül keresd meg az útvonal tervező, nyíl végű ikonját.
  • Ha erre rákattintasz, akkor a bal oldali szerkesztő mezőben létrehoz egy új, névtelen réteget - ami azonban nem egyszerűen csak térképtűk halmazát rögzíti, hanem az általunk megadott állomásokat, a mi általunk megadott sorrendben össze is köti.


Új állomások hozzáadása:

  • Írj be állomásokat az A és B jel melletti beíró mezőbe. Ha ide elkezdünk valamit beírni, akkor felajánl dolgokat, amelyekből kattintással kiválaszthatjuk a nekünk megfelelőt. 
  • Úgy is beírhatunk állomást, hogy az állomásunk címét kimásoljuk valahonnan (pl Booking.com oldal, ha ott foglalunk szállást), és a beíró mezőbe bemásoljuk. Sokszor hotelek, éttermek nevét beírva is megtalálja az adott helyet, de ha mégsem, akkor a cím bemásolása segít.
  • Át is nevezhetjük az adott helyszínt, hogyha már felvettük a listára. Bár ezzel tapasztalatom alapján vigyázni kell, mert lehet, hogy így nem ismeri fel az adott helyszínt és elmászik az egész térképünk! Ha ez megtörténik, akkor a beíró sor alatti "Visszavonás" nyílra kattintva visszaállíthatjuk az előző verziót.
  • További állomásokat is hozzáadhatunk a listához, az "Új célállomás hozzáadása" feliratra kattintva.
  • Ha már minden állomást hozzáadtál az adott réteghez, akkor nevezd át a "Névtelen régetet" úgy, hogy rákattintasz a "Névtelen réteg" szövegre, és a felugró ablakban írd be az új nevet. Pl Útvonal terv Tata-Budapest.
    Előbb ezt nem érdemes megtenni, mert ha újabb célállomást adsz hozzá, akkor ismét visszaállítja a nevet a saját maga által kreált névre.

Ha én akarom megrajzolni az útvonalat:

  • Ebben az esetben a beíró sor alatt megkeresem a "Vonal rajzolása" ikont (vonalakkal összekötött üres körök)
  • Rákattintok
  • A felugró ablakban kiválasztom, hogy autós, kerékpáros vagy gyalogos útvonalat akarok tervezni
  • Ekkor a kurzorom kereszt alakot vesz fel, és ahová oda kattintok vele, oda megállót helyez el, ha pedig tovább húzom a vonalat, akkor tovább rajzolja az útvonalat. Kicsit nehézkesen lehet vele bánni, mert bármerre viszem a kurzort, rögtön tovább viszi az útvonalat is.

Új útvonalszakasz felvétele:

Ha újabb útvonal szakaszt akarunk készíteni, pl a következő nap tervét egy másik tervezőbe, akkor ismét a kereső doboz alatti nyilas végű ikonra kattintva egy következő réteget, következő útvonal tervet készít. (Ezen a térképen így jelenik meg külön szakaszban az Útvonal terv Budapest-Agárd)

Az összes rész útvonal terv egyetlen térképen látszik majd.

Ha csak az egyik szakaszt akarom megjeleníteni, akkor a többi szakasz neve melletti kis jelölő négyzetre kattintva eltűnik a pipa, és vele annak a szakasznak az útvonal terve.

Ha csak az a réteg van kipipálva, amelyiket, amelyeket látni szeretném, akkor a többi útvonal terv eltűnik a térképről. 

Természetesen, ha újra bekattintom a jelölőnégyzetet, akkor újra előcsalogathatom a többit is.

Km, időtartam:

Ha meg szeretnéd nézni, hány km van két állomás között, vagy mennyi idő eljutni A-ból B-be, akkor az adott útvonal szakasz melletti függőleges 3 pöttyre kattintva a listából kiválaszthatom a "Részletes útvonalak" című menüpontot.

Ekkor egy lista jelenik meg, a pontos útvonaltervvel, km-ekkel, időtartamokkal.

Mentés:


Menteni nem kell ezt a térképet, mert amint elnevezted a térképedet, már elmenti, és minden útvonalszakaszt automatikusan ment.

A térkép neve és leírása alatt ki is írja:
"A rendszer minden módosítást elmentett a Drive-ban."

Megosztás másokkal:


Ha másokkal meg akarod osztani, akkor a bal oldali szerkesztő ablakban a "+Megosztás" szövegre kell kattintanod. A felugró ablakban beállíthatod, hogy privát legyen-e a térképed, illetve beírhatsz email címeket, hogy kikkel akarod megosztani.

Előnézet:

Ha szeretnéd látni, hogyan fog másoknak megjelenni a térképed, akkor a bal oldali szerkesztőablak felső részén található "Előnézet" szövegre kattints.

Beágyazás:

Beágyazáshoz a térkép neve melletti 3 függőleges pöttyre kattintva válaszd ki a "Beágyazás az oldalamba" sort. Ekkor felugrik egy ablak, amiben megkapod a linket.

A további teendőkről írtam a Hogyan ágyazd be saját térképeidet a blogodba? c. cikkemben.


Fontos: Beágyazni csak olyan térképet tudsz, amelyet nyilvánosra állítottál!

Jó tervezgetést! 😉






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése