2018. február 26., hétfő

Hogyan csinosítgasd a saját térképedet? 😉


Az előző két bejegyzésemben arról írtam, hogyan tudsz saját térképet készíteni.

Most arról írok, hogyan színesítsd, hogyan tedd egyedivé a saját térképeidet, pl egyedi színekkel, egyedi ikonokkal.











1.Adj hozzá fényképet, videót

A térkép-tűre kattintva ismét behozhatod a felugró szerkesztési ablakot, amelyben további lehetőségeket is találsz.





Ha a fényképezőgépre kattintasz, akkor feltölthetsz fotót, vagy akár webkamerával is készíthetsz egyet, amelyet rögtön beilleszt.

És már itt is megjelenik a festékes vödör, amivel egyedi jelzéseket állíthatsz be - részletesebb leírását lásd a 4. pontban.

Mentés!!!

2.Készíthetsz rétegeket

A rétegek megkönnyítik a keresést és a tájékozódást.

Ha több réteget készítesz, akkor ki és bekapcsolhatod az egyes rétegekben megjelenő, elmentett helyszíneket. 

Külön rétegbe helyezheted pl a Látnivalókat - és ide begyűjtheted a múzeumokat, érdekes épületeket, szobrokat, állatkertet stb. Mindent, amit érdemesnek tartasz megnézni.

Egy másik rétegbe pedig az Étkezési lehetőségeket - és ide összegyűjtheted, hol lehet enni és inni.

És létrehozhatsz egy Alap térkép nevű réteget is, ahol csak a számodra legfontosabb dolgokat jeleníted meg.

Réteget úgy tudsz létrehozni, hogy a bal oldali szerkesztő ablakban átnevezed a "Névtelen réteg"-et. A megnevezés mellett találsz 3 függőleges pöttyöt. Ha rákattintasz, akkor lehetőséged van átnevezni vagy törölni egy réteget.

Ha pedig az adattáblázat lehetőségre kattintasz, akkor egy táblázatban szerkesztheted az adataidat. Ebben a táblázatban rákattinthatsz a név illetve a leírás melletti kis lefelé mutató nyilacskára - ebben az esetben újabb oszlopokat is fel tudsz venni, hogy több adatot tárolhass.

Újabb réteg létrehozásához kattints a "Réteg hozzáadása" feliratra.

Rétegek létrehozása


3.Helyek felvétele a rétegekbe


Áthelyezni úgy tudod egyik rétegből a másikba a dolgokat, hogy a baloldali szerkesztő ablakban rákattintasz az áthelyezendő elemre, és addig vársz, míg kettős nyíl-kereszt lesz belőle. Ez időnként kicsit nehezen megy, van, hogy többször kell próbálkozni.

Ha megvan a kettősnyíl kereszt, akkor már fogva tartod az adott objektumot. Húzd át annak a rétegnek a listája fölé, amelybe szeretnéd áthelyezni, és ekkor engedd el az egérgombot.

4. Egyedi jelzések beállítása


Ha szeretnéd egyedibbé tenni a térképedet, akkor változtathatod a térkép-tű színét, illetve a tűt lecserélheted különféle ikonokra.

Ehhez nem kell mást tenned, mint bal oldali listában az adott objektum nevére állni a kurzorral, így megjelenik mellette jobbra egy festékes vödör.


Egyedi jelzések létrehozása


Ha a festékes vödörre rákattintasz, akkor felugrik egy ablak, amelyben kiválaszthatod, milyen színe legyen az adott objektumnak, illetve kiválaszthatsz hozzá egy ikont is. A "További ikonok" gombra kattintva értelem szerűen további ikonokat mutat meg 😊 Így rengeteg ikon közül válogathatsz.

5. Rétegek uniformizálása


A jobb oldali szerkesztő ablak listájában, minden réteg neve alatt találsz egy "Egyéni stílusok" feliratot, mellette egy festőhengerrel. Ha erre kattintasz, akkor az adott réteghez tartozó elemeket egységes stílusba rendezheted.


Rétegek stílusának beállítása




  • Ha az első lehetőségre, az "Egységes stílus"-ra kattintasz, akkor nem mutatja meg egyenként az objektumokat, hanem egy csoportot mutat csak belőle, és azt, hogy hány elem van a csoportban.
  • Ha a "Számok sorozatára" kattintasz, akkor felsorolja az összes objektumot, számozott listában
  • Az "Egyéni stílusok" az alap beállítás, ekkor mindegyiket saját színnel és ikonnal láthatod el.
  • Ezen kívül név és leírás alapján is kategorizálhatod őket.
Ugyanebben az ablakban megadhatod, hogy a név vagy a leírás megjelenjen mint címke az adott objektum mellett - ez nem virtuális nézetben látszik. Állítólag kinyomtatás esetén ilyenkor a térképre ráírja az objektum nevét ill. leírását.


Jó szórakozást!





Forrás:

Urban Eve oldal

viaWeb oldal




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése