2016. július 15., péntek

7. Mit találsz az egyes menüpontok alatt? Téma

Alapvetően ebben a menüpontban tudod személyre szabni a blogod kinézetét.

Itt tudsz sablont választani hozzá, és az adott sablont tetszésednek megfelelően változtatni.


Ha az indító pulton kiválasztod a Téma menüpontot, akkor a fenti képet fogod látni a képernyődön.

A bordó balra mutató nyíl mellet két gomb található.


  • Az egyik a fehér alapon lévő "HTML-kód szerkesztése" gomb. Ezzel csak akkor foglalkozz, ha tudsz programozni. Óvatosan érdemes vele bánni, mert teljesen el lehet vele szúrni a blog kinézetét, ha nem értesz hozzá. Itt a blogon is találsz olyan lehetőségeket, amelyeket HTML kód szerkesztéssel lehet megoldani (Pl. Fb like gomb beépítése az oldalba), ott részletesen leírtam a lépéseket.
  • A másik, a "Személyre szabás" narancssárga hátterű gomb, ezzel fogunk most részletesebben foglalkozni.
Ha rákattintasz a "Személyre szabás" gombra, akkor a következő kép fogad:


Ez az ablak két részből áll.
A felső részen találhatók a menüpontok, az alsó részen pedig a Te blogod képe látható. Ha rákattintasz egy adott lehetőségre (mondjuk szín-összeállításra), akkor ebben a lenti részben azonnal láthatod, milyen lesz a blogod, ha ezt a beállítást választod.

Az első almenüpont a Témák.


Itt tudsz a sablonok közül választani. A jobbra és balra mutató nyílra kattintva újabb sablonokat tudsz behozni. Ha az egyikre rákattintasz, akkor az alatta levő sorban láthatod, milyen variációi vannak az adott sablonnak. Ezek közül is rákattintással tudsz választani. A képernyő alsó részén azonnal meg is mutatja, hogy nézne ki a kiválasztott sablonnal a blogod.

Ha valamelyik tetszik, akkor a jobb felső sarokban levő, narancssárga "Alkalmazás a blogon" feliratú gombra kattintva mentheted el.

Háttér


Ebben a menüpontban két dolgot tudsz változtatni:
  • Az egyik a háttérkép. A Háttérkép felirat alatt található az a kép, amely most látható a blogodon háttérként. Ha a mellette levő lefelé mutató nyílra kattintasz, akkor megnyílik egy másik ablak, amelyben a bal oldalon háttérkép témaköröket találsz. Ha ezek egyikére kattintasz, akkor az adott témakörhöz tartozó képek sokasága válik láthatóvá az ablak fő részében. Ezekből kattintással tudsz választani, majd az ablak jobb alsó sarkában levő "KÉSZ" feliratú gombra tudod menteni a választott hátteret.
    Ha saját képet szeretnél feltölteni, akkor a témakör lista tetején levő "Kép feltöltése" listaelemre kattintva megnyílik egy ablak, amelyben a "Fájl kiválasztása" gombra kattintva a gépedről tudsz képet kiválasztani és feltölteni.
  • A másik a sablonod színsablonja. Ez azt jelenti, hogy az adott sablon, amit kiválasztottál, milyen szín összeállítással lesz látható. A "Fő színsablon" felirat alatti képen látható, most éppen melyik színsablon van kiválasztva. A "Javasolt sablonok" felirat alatt pedig kiválaszthatsz egyet a kockák közül, és ekkor azonnal megmutatja a lenti részen, hogyan fog kinézni a blogod, ha az adott színsablont választod.

Szélességek beállítása


Ebben a menüpontban azt tudod beállítani, hogy a blogod egyes hasábjai milyen szélesek legyenek, illetve az egész blogod szöveges része milyen szélesen jelenjen meg a háttérkép előtt.

Ha bármit állítasz, akkor itt is azonnal láthatod az alsó részben, hogy nézne ki az adott beállítás a blogodon. Érdemes nagyon figyelni itt a szövegeid láthatóságára, olvashatóságára, és olyan beállítást választani, amelynél nem tördeli túl kicsi szövegrészletekre az adott hasáb szövegét. Ez főleg akkor fontos, hogyha több hasábos elrendezést választasz.

Mentsd el a változtatásokat a jobb felső sarokban levő "Alkalmazás a blogon" gomb segítségével!

Elrendezés


Itt tudod kiválasztani azt, hogy hány hasáb legyen a blogodon, és milyen elrendezésben.

A bal oldalon magát a szöveg hasábos elrendezését tudod kiválasztani, a jobb oldalon pedig a lábléced hasábos elrendezését.

Ezen kívül, hogyha az "Elrendezés" menüpont alatt különböző modulokat adtál a blogodhoz, akkor itt tudod a megfelelő helyre húzni az egyes modulokat. Ha ráállsz egy modulra, akkor dupla nyilas keresztté válik a kurzorod. Ekkor tudod kattintással megfogni, és másik hasábba húzni az adott modult, vagy az adott hasábon belül a modulok sorrendjét változtatni.

Mentsd el a változtatásokat a jobb felső sarokban levő "Alkalmazás a blogon" gomb segítségével!


Speciális


Ebben a menüpontban sok mindent tudsz beállítani, a megjelenő almenüpontok segítségével.


  • Oldal szövege. Itt a blogod alap betűtípusát tudod kiválasztani, esetleg a "B" betűre kattintva minden szöveget félkövérrel, az "I" betűre kattintva pedig dőlt betűtípussal fog írni minden szöveget. A betűméretet is itt tudod állítani a "px" melletti lefelé mutató nyílra kattintva.
    Választhatsz szöveg alapszínt is a "Szöveg színe" pont alatti téglalap melletti nyílra kattintva.
    Javaslat: ahogy kiválasztasz valami, akkor azonnal látható lesz a lenti blog részleteden, milyen lenne, ha ezt mentenéd el. Érdemes itt alaposan megnézni, vajon jól olvasható-e a kiválasztott betűtípus, szövegszín, betűméret - mert hiába szép valami, ha a tartalmat nem tudják jól elolvasni, vagy küszködni kell az olvasással. Általában a talpas betűket érdemes választani (Arial vagy Times New Roman), mert ezek a betűtípusok azok, amelyeket a legtöbb ember tényleg jól és könnyen el tud olvasni - és általában ez a célunk egy blog írásakor.
  • Hátterek. A Fejléc háttérszínét tudod állítani (a cím mögötti színt), illetve a bejegyzés hátterét (ez a bejegyzéseid szövegének alap hátterét jelenti)
  • Linkek. Itt azt tudod beállítani, hogy milyen színnel jelölje a blogodon azokat a szövegeket, amelyek kattintható linkeket takarnak, milyen színű legyen az a link, amelyre már egyszer rákattintott a látogató (meglátogatott link színe), illetve milyen színűre váltson a link szövegének színe akkor, hogyha csak a kurzorral rááll, de még nem kattint (fókuszálás színe).
  • Blog címe. Ha rákattintasz erre az almenüpontra, akkor itt piros kerettel ki is jelöli, hogy a blogod címének kinézetét tudod itt megszerkeszteni (milyen betűtípussal legyen írva, legyen-e félkövérrel vagy dőlt betűvel írva, mekkora legyen, milyen színnel legyen írva). Érdemes figyelni arra, hogy jól olvasható legyen!
  • Lap szövege. Kicsit félre érthető megnevezés - itt a blog címe alatti oldalak menüsor szövegének kinézetét tudod szerkeszteni, hogyha létrehoztál felső menüsort a megjelenítésükre.
  • Lapok háttere. Ugyanennek a menüsornak a szövegek hátteréül szolgáló színeket tudod beállítani, illetve azt, hogy milyen színűre váltson a szöveg, hogyha rákattintottál egy adott oldalra (Kijelölés színe), és milyen legyen az elválasztó léc színe az egyes oldalak címe között. Ha ez utóbbinál ugyanazt a színt adod meg, mint a menüsor háttér színe, akkor nem látható elválasztó vonal az egyes oldalak felirata között.
  • Bejegyzés címe. Itt az egyes bejegyzéseid címének betűtípusát tudod kiválasztani.
  • Dátum fejléc. Ha az "Elrendezés" menüpontban az "Elsődleges" blokkban bekattintottad, hogy jelenítse meg a Dátumot (a Bejegyzés oldal beállításainál), akkor itt most megadhatod, milyen színnel jelenjen meg a dátum szövege.
  • Bejegyzés. Ez is kissé félre érthető, mert itt nem a bejegyzéseidet tudod szerkeszteni, hanem a bejegyzésed láblécének szöveg-színét (milyen színnel jelenjenek meg a következő feliratok: ki jegyezte be az adott bejegyzést, dátum, címkék stb.), illetve azt, hogy keretezze-e be a  bejegyzésed szövegét.
  • Modulok. Az egyes modulok címének betűtípusát és betűszínét állíthatod itt be. (Pl. a Blogarchívum felirat milyen színnel jelenjen meg és milyen betűtípussal).
  • Lábléc. Szövegének színét és a modul címének színét lehet itt beállítani.
  • Lábléc linkjei. Hasonlóan lehet itt beállítani a színeket a láblécben, mint ahogy fentebb a bejegyzések link színeit.
  • Stíluslap hozzáadása. Ehhez nem érdemes addig hozzányúlni, amíg nem értesz a programozáshoz.
Ha a végére értél a beállítgatásnak, feltétlenül mentsd el a változtatásokat a jobb felső sarokban levő "Alkalmazás a blogon" narancssárga gombra kattintva. Sőt, ha hosszabb ideig változtatgatsz, kísérletezgetsz, akkor érdemes közben is mentést végezni, minden alkalommal, amikor valami tetszik, és véglegesíteni akarod.

Jó kísérletezgetést!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése