2016. július 17., vasárnap

Hogyan tudsz új bejegyzést írni?

A blogolás leglényegesebb része, amikor bejegyzéseket írunk.

Leírjuk saját gondolatainkat, amelyeket azután pl fényképekkel, videókkal színesítünk.

Hogyan tehetjük ezt meg?





Belépünk az Irányítópultba.

Rákattintunk a Bejegyzések menüpontra. Arról, hogy itt mit látsz. ITT írtam részletesebben.

Ha új bejegyzést akarsz írni:


Kattints a bejegyzés lista bal felső sarkában található "Új bejegyzés" narancssárga színű gombjára.

Ekkor bejön a szerkesztő felület.


Itt tudod megírni és szerkeszteni a bejegyzéseidet, nagyon hasonlóan, mint ahogy egy szövegszerkesztő programban.


A bal felső sarokban két gomb található:


"Írás" és "HTML" felirattal. Ezek választó gombok, tehát 
  • vagy az Írás üzemmódban vagy -ekkor tudod egyszerű szövegszerkesztőként használni a felületet. Ha nem tudsz programozni, akkor ezt érdemes használnod.
  • vagy HTML üzemmódban vagy - ekkor tudod program kódokkal módosítani a bejegyzésedet.
Most csak az "Írás" üzemmódról írok tovább, hiszen ha értesz a programozáshoz, valószínűleg nem ezt a blogot olvasod 😊

Alapból az "Írás" üzemmód jelenik meg a képernyődön, ahogyan fent a képen is láthatod.


Ebben az esetben egy hosszú menüsor jelenik meg az írásra szolgáló nagy, fehér lap felett.

Író felület


Ha a nagy, fehér lap területébe bele kattintasz, akkor megjelenik a kurzor, és elkezdheted az írást.

Menüsor


Az írófelület feletti menüsorban balról-jobbra a következők jelennek meg (ha a kurzort kattintás nélkül az ikonok fölé viszed, akkor megjelenik az adott ikon elnevezése):
  • Visszavonás és Ismét jel: az elsővel tudsz visszalépni, ha nem tetszik, amit legutoljára begépeltél vagy beillesztettél, az Ismét gombbal pedig újra visszahívhatod, ha visszalépés után mégis úgy döntesz, hogy meghagyod, amit begépeltél/beillesztettél.
  • Betűtípus: A lefelé mutató nyílra kattintva tudod megnézni, milyen betűtípusok vannak. és ott kattintással kiválaszthatod, a Neked megfelelőt.
  • Betűméret: Itt is a listából tudsz választani. Érdemes megnézni a blogodon, melyik betűméretet és betűtípust találod tényleg jól olvashatónak.
  • Formátum: Itt a listából kiválaszthatod, milyen formátumú legyen a szöveged. Normál szöveg, vagy valamilyen címsor.
  • Ezután egyéb formázási eszközöket találsz: félkövér (B), dőlt (I), aláhúzott (U), áthúzott. Megváltoztathatod a betűk színét is (A), és a szöveg háttérszínét is (mintha kiemelővel kihúztad volna)
  • Link: Ezután láthatod a Link feliratot. Ha erre rákattintasz, akkor a felugró ablakban tudsz egy olyan szöveget beszúrni, amely mögött egy kattintható link van. Erről részletesen ITT írtam. (Ezt a linket is így szúrtam be ide 😊)
  • Kép beszúrása. Arról, hogyan tudunk képet beszúrni, ITT írtam részletesebben.
  • Videoklip beszúrása. Hasonlóan működik, mint a fénykép feltöltése.
  • Ugrás beszúrása. Ha csak a bejegyzésem egy részét szeretném megjeleníteni, akkor beszúrhatok egy törésvonalat, azaz ugrást. Az ugrás előtti részt jeleníti meg a Főoldalon, a további rész pedig csak akkor olvasható, hogyha valaki rákattint a bejegyzés címére, vagy arra a kattintható szövegre, amely a teljes bejegyzéshez visz. Az ugrás beszúrásáról ITT írtam, arról pedig, hogyan tudok saját, kattintható szöveget írni a "További bejegyzések" szöveg helyett, amely a teljes bejegyzéshez elvisz ITT olvashatsz.
  • Néhány formázó eszköz következik. A szöveg elrendezése (balra-jobbra-középre zárt vagy sorkizárt legyen a szöveg), felsorolás (sorszámmal vagy pöttyökkel), idézet, a formázás eltávolítása (ha pl Wordből másolod be a szöveget, a Word formázások elég furán tudnak átjönni, így érdemes törölni a formázást, és a blogban megformázni a szöveget)
  • Helyesírás-ellenőrzés.
Jobb oldali eszközök

Az írófelület mellett jobbra is találsz néhány menüpontot, amelyben néhány beállítást végezhetsz el.
  • Címkék. Hogyan tudok címkézni, és mire jó a címkézés? Erről ITT írtam részletesen. Arról pedig, hogyan lehet a címkéket felhasználni a blogon való eligazodásra, ITT írtam.
  • Ütemezés. Ha rákattintasz, akkor a lenyíló részben alapból az "Automatikus" ütemezés van bekattintva. Ha magad szeretnéd beállítani, mikor jelenjen meg az adott bejegyzés (előre ütemezés, amikor nem azonnal jelenik meg, hanem például másnap reggel, vagy visszadátumozás, mert például egy adott időrendben jobban értelmezhető egy bejegyzés, hogyha 1 hónappal korábbi dátummal jelenik meg a blogon), akkor a "Dátum és idő megadása" választást kell bekattintanod. Erre megjelenik egy naptár, amelyben pontosan beállíthatod, mikor szeretnéd megjeleníteni az adott bejegyzést. A "Kész" feliratra kattintva mentsd el az ütemezést.
  • Állandó link. Alapból a Blogger ad egy automatikus linket minden bejegyzéshez, de ezt meg is változtathatod, hogyha az "Egyéni végleges link" melletti üres körbe kattintasz, átírod a linket, majd a "Kész" feliratra kattintva elmented. A link módosítási lehetőség csak akkor jelenik meg, hogyha még nem tetted közzé a blogbejegyzésedet. Ha egy már közzé tett bejegyzésnek akarod módosítani a linkjét, akkor állítsd vissza piszkozatra a bejegyzést a jobb felső sarokban levő, "Piszkozat visszaállítása" gombra kattintva - és ekkor megtalálod az "Egyéni végleges link" lehetőséget az Állandó linkre kattintva.
  • Hely. Hogyha szeretnéd megjeleníteni, hol írtad az adott bejegyzést, akkor a "Hely" feliratra kattintva az alatta levő beíró sorba beírhatod a helység nevét, majd a "Keresés" gombra kattintva megkeresi a térképen, és ha bejelölted, hogy írja ki a bejegyzés végére, akkor megjeleníti. Érdemes nem csak helységnevet, hanem országnevet is beírni, mert félrevezető adatot adhat ki egyébként. Erről ITT írtam részletesebben.
Jó blogolást kívánok!



2 megjegyzés:

  1. "Egyéni végleges link melletti üres körbe kattintasz, átírod a linket, majd a "Kész" feliratra kattintva elmented."

    Ezt nem találom, hol van? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Quatro! Remélem, még olvasod majd a válaszomat. Ezt a funkciót csak akkor találod meg az említett helyen, hogyha még nem tetted közzé a blogbejegyzésedet. Ha már igen, akkor vissza kell előbb állítani piszkozatra - úgy ismét láthatóvá válik. Köszönöm a megjegyzésedet - javítottam a cikkben is :-)

      Törlés