2016. július 16., szombat

8. Mit találsz az egyes menüpontok alatt? Beállítások

Ez a menüpont igen összetett, több almenüpontot is tartalmaz. Itt tudsz beállítani egy csomó minden a blogoddal, annak megjelenésével kapcsolatban.

A legtöbb rubrikát értelemszerűen kell kitölteni, ezért inkább csak felsorolás-szerűen írom le, mi mindent lehet...


Minden mezőt úgy tudsz szerkeszteni, hogyha a "Szerkesztés" kattinható szövegre rákattintasz.
Ha bármit átállítottál, a jobb felső sarokban levő "Beállítások mentése" gombra kattintva mentsd el, mielőtt másik oldalra lépnél. Egyébként erre figyelmeztet is a képernyő tetején megjelenő felugró ablak.

Alap

Itt tudod megadni a blogod nevét és leírását. Ez utóbbi a blogod neve alatt fog megjelenni a blogod fejlécében.


Alatta az Adatvédelemnél állíthatod be, hogy a keresőmotorokban látható legyen-e a blogod - tehát ha valaki rákeres egy kulcsszóra, ami a blogodban is szerepel, akkor jelenítse-e meg a keresési eredmények között. Persze ennek látható eredménye csak akkor lesz, hogyha nincsenek túl sokan előtted a listában, akik már jóval régebben blogolnak a témában, és sok bejegyzésük van.

> Közzététel

A blog címe valójában az URL cím, amelyen  a blogod elérhető a keresőben.

> Átirányítási cím 

Amikor elköltözteted a blogodat, mert pl új weboldalt készítesz, akkor válik hasznossá ez a pont.

> HTTPS


Ha biztonságos kapcsolaton keresztül szeretnéd megjeleníteni a látogatók számára a blogodat, akkor az IGEN feliratot kattintsd be.

> Engedélyek


Ez egy lényeges pont.

Először is el kell döntened, hogy egyedül akarod-e szerkeszteni a blogodat, vagy valakivel közösen. Ha szerző-társat akarsz meghívni, akkor Te leszel a "Rendszergazda", és a "+szerzők hozzáadása" részre kattintva az ablakba beírhatod annak a személynek, vagy azoknak a személyeknek az e-mail címét, akiket szerzőtársként meghívsz.

Ha valakit meghívsz szerzőtársként, akkor először az fogja kijelezni, hogy az illető meghívást kapott. Amikor ő elfogadja a meghívást, akkor beállíthatod, hogy az illető szintén kapjon-e Rendszergazda jogosultságot, vagy csak Szerző legyen a blogon.

> Blogolvasók


Ezt is nagyon fontos átgondolnod.

Általában egy blogot azért indít az ember, hogy sokan olvashassák a gondolatait. De nem mindig ez a cél, és nem mindig akarjuk, hogy BÁRKI láthassa, amit írunk.

Itt beállíthatod, hogy 
  • NYILVÁNOS legyen a blogod, amit bárki megtalálhat és olvashat, 
  • vagy csak a meghívott SZERZŐK férhessenek hozzá, 
  • vagy pedig Te hívsz meg OLVASÓKAT, és csak ők férhessenek hozzá a bloghoz. Itt tudod meghívni is azokat, akiket olvasóként szeretnék meghívni a zárt blogodhoz.
MENTÉS, ha bármit állítottál!

Bejegyzések, megjegyzések és megosztás

Itt tudsz létrehozni egy olyan sablont, ami minden bejegyzésben megjelenik.

Például, ha minden bejegyzésedben úgy akarsz beköszönni, hogy "Halihó, itt a sárga tengeralattjáró!" 😊, akkor ezt beírhatod a Bejegyzéssablonba, és így nem kell minden egyes alkalommal bepötyögnöd ezt a néhány sort.

Itt állíthatod be azt is, hogy kik írhatnak megjegyzéseket a bejegyzéseidhez, illetve hogy akarod-e moderálni a megjegyzéseket.  "Megjegyzés űrlap üzenet" kitöltésével egy üzenetet jeleníthetsz meg az Olvasóidnak a megjegyzés űrlap felett.

Mentheted a változtatásokat a jobb felső sarokban levő "Beállítások mentése" gombra kattintva.

E-mail


Ha e-mailen keresztül szeretnél tartalmakat feltölteni blogodra, itt állíthatod be, illetve beállíthatsz e-mail értesítőt is néhány e-mail címre, hogy értesítést kapj, hogyha valaki megjegyzést fűzött valamelyik bejegyzésedhez.

Nyelv és formázás


Itt nem csak a blogod nyelvét állathatod be, amely a helyesírás ellenőrzéshez is szükséges, hanem a Dátum formázást is itt adhatod meg - hogyan jelenjen meg a bejegyzéseidben, illetve a megjegyzéseknél.

Az időformátum arra vonatkozik, hogyha beállítod, hogy az adott bejegyzésnél  jelenjen meg az is, hány órakor írtad a bejegyzést, akkor az milyen formátumban jelenjen meg.

Keresési preferenciák


Ez az almenüpont a kereső robotok számára megadott információkra vonatkozó beállításokat tartalmazza.

Egyéb


Itt tudod törölni a blogodat, beállítani, hogyha 18 éven felülieknek szánt tartalmat írsz, vagy hírcsatornát engedélyezni.


Felhasználói beállítások


Itt tudod engedélyezni, hogy a Blogger profilod ill. a Google + profilod megjelenjen, beállíthatod, hogy a Blogger.com nyelve a magyar legyen, és hogy kérsz-e e-mail értesítőket a blogger újdonságairól.

Minden változtatást ments el a jobb felső sarokban levő "Beállítások mentése" gombra kattintva!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése